Diverse subiecte

Aici se pot posta subiecte sau articole personale despre categoria: Diverse. In functie de specificul lor vor fi mai apoi redistribuite unor categorii sau subiecte si articole deja existente pe blog.

3 Comentarii la articolul: Diverse subiecte

 1. GF a scris la:

  Ce ziceti de acest articol?


  De ce isi dau foc adolescentii tibetani?

  În Tibet, oroarea este la ordinea zilei. Cum altfel ar putea fi catalogată situația unei regiuni în care tineri de nici 20 de ani fac ceva atât de drastic și de șocant precum a-și da foc într-o piață publică? La vârsta la care vecinii lor europeni își asumă doar distracția, lăsând responsabilitățile în seama părinților, tinerii tibetani mor pentru țară. De ce?

  De la începutul lui 2011 până azi, scrie AP, peste 24 de tineri tibetani, cei mai mulți aflați la vârsta adolescenței sau până în 20 de ani, și-au dat foc pentru a atrage atenția asupra unei cauze cu privire la care se tem că va fi uitată – autonomia Tibetului.

  Tibetanii acuză China că le-a suprimat cultura, libertatea de expresie și de închinare, prin impunerea reformelor sale asupra teritoriului care avea suficiente direcții de autoguvernare și un lider spiritual care se bucura de încrederea poporului.

  De partea cealaltă, China evidențiază că zonele tibetane sunt mult mai bogate, astăzi, sub conducerea Beijingului, decât ar fi putut fi vreodată. În plus, Beijingul declară că Tibetul se bucură de o autonomie sporită sub conducerea guvernului Chinez.

  De unde a pornit totul?

  Guvernul chinez susține că Tibetul a fost integrat oficial în China încă de la jumătatea secolului al XIII-lea, prin urmare ar trebui să fie în continuare sub conducerea Beijingului.

  Tibetanii însă nu sunt de acord, ci scot în evidență faptul că regiunea a fost un regat independent timp de mai multe secole și că regimul chinez nu a dominat în mod constant Tibetul.

  De exemplu, în 1912, după un scurt conflict militar cu China, Tibetul reușise să își declare independența. Și, deși statutul nu a fost larg recunoscut, Tibetul s-a guvernat independent până în 1950, când China și-a trimis armata să oblige tibetanii să își cedeze suveranitatea. De atunci, dominația Beijingului a continuat, și la fel s-a întâmplat și cu frământările sociale.

  Cea mai puternică revoltă tibetană de atunci și până azi, a avut loc în 2008. Călugărilor budhiști care protestau în regiunea Lhasa li s-au alăturat numeroși membri ai societății civile. Protestele, devenite violente odată cu intervenția coercitivă a poliției, au cuprins și provinciile Gansu, Sichuan și Qinghai, cu o populație numeroasă. Oamenii au protestat atunci din pricina problemelor zilnice, dar și din dorința ca Tibetul să redevină independent.

  Ce opțiuni există?

  Deși nu sunt foarte mediatizate, ocazional, au loc negocieri între guvernul chinez și guvernul în exil al Tibetului. Însă discuțiile nu au avansat foarte mult și nici lasă să se întrevadă speranțe de schimbare pentru viitor. Este extrem de improbabil ca autorităţile chineze să fie de acord cu orice fel de negocieri în cazul în care nu este exclusă chestiunea independenţei.

  Liderul spiritual tibetan Dalai Lama (distins cu premiul Nobel pentru Pace) militează pentru o mai mare autonomie în cadrul Chinei. Oficialii chinezi spun însă că nu vor să creeze un precedent care i-ar putea influenţa pe alţii și că un Tibet independent nu ar fi viabil, întrucât nu ar face faţă economic. Ei au sperat că dezvoltarea economică va înăbuși apelurile la schimbare politică. Totuși, deşi Tibetul a primit miliarde de dolari din partea Chinei, iar nivelul de trai al multor tibetani a crescut, protestele nu au încetat.

  Cine sunt cei care protestează?

  Potrivit prim-ministrului tibetan din exil, cei care încă mai protestează sunt tibetanii cuprinși de disperare. Pentru locuitorii Tibetului însă, actele de sinucidere prin auto-incendiere sunt decizii bine gândite. „Aceștia sunt oameni inteligenți, care știu ce fac,” a declarat Tenzin Choekyi, reprezentant al Tibetan Youth Congress, un grup activist cu sediul în Dharmsala. „Care este darul suprem pe care îl poți oferi? E viața ta.” De pe Semnele Timpului

  sursa: http://www.frontpress.ro/2012/03/de-ce-isi-dau-foc-adolescentii-tibetani.html

 2. Acustic a scris la:

  La o prima si superficiala citire, zic ca e o instigare si manipulare prin care in mod insidios si pe nevazute ne sunt bagati pe gat, ca si “sarmane victime”, acesti domni budisti tibetani.

 3. Trucaj? a scris la:

  Cumva poza aia cu incendiatul e trucata? Cam asa pare.

Lasă un răspuns